Vzdrževanje črnih oblačil

Objavil Marjeta 26/01/2018 0 Komentarji

Sama imam zelo rada oblačila v črni barvi, pa naj bodo to spodnji ali zgornji deli. Vedno znova pa me jezi, da se nekatera črna oblačila kaj hitro sperejo oziroma njihova barva pobledi. Da bi to preprečila oziroma skušala upočasniti pobledelost oblačil, sem poiskala nekaj rešitev, ki jih delim tudi s teboj.

 

Pranje narobe obrnjenih oblačil
Tkanina, neposredno izpostavljena pralnemu ciklusu, se najhitreje obrabi. Črna barva v veliki meri zbledi zaradi trenja, ki nastane med drgnjenjem v pralnem stroju.

 

Preveri etikete
Na etiketi preveri, če veljajo kakšna posebna priporočila proizvajalca – zlasti pred prvim pranjem.

 

Razvrščanje s podobnimi barvami
Boben napolni le s črnimi oziroma temnimi oblačili, poleg same barve pa tkanine razvrsti tudi glede na težo. Na ta način zaščitiš material in barvo na tvojih priljubljenih črnih oblekah. Skupaj lahko pereš še temno modra, temno zelena, siva, rjava in temno vijolična oblačila.

 

Jeans
Temne hlače iz jeansa operi samostojno, saj lahko puščajo madeže barve, ki se bodo poznali tudi na drugih oblačilih. Če že pereš vse skupaj, uporabi t.i. lovilce barv, ki onemogočijo razbarvanje perila.

 

Uporaba hladne vode
Topla voda povzroča odstopanje barve od tkanine, kar je še posebej problematično pri črnih in barvnih oblačilih.

 

Najkrajši možen pralni cikel
Manj časa, ko oblačila preživijo v pralnem stroju, manjša je možnost za bledenje. Kljub temu je potrebno program pranja izbrati glede na stopnjo umazanosti oblačil in vrsto tkanine.

 

Detergent za črno perilo
Uporabi detergent za temno perilo, ki med pralnim ciklom pomaga zadrževati barvo v tkanini, tako da je verjetnost za bledenje manjša. Nikar pa ne uporabljaj sušilnega stroja, saj je vročina največji sovražnik temnih barv na oblačilih.

 

Madeži deodoranta
Perspiranti in deodoranti lahko na temnih oblačilih pustijo blede madeže. Da bi se jih rešila, uporabi gobico z mehko peno ter z njo nežno gladi mesto, kjer se nahajajo madeži.

 

Maksimalna zmogljivost stroja
Če je stroj preveč napolnjen, bo le-ta težje deloval. Prav tako se bodo slabo oprala oblačila oziroma se detergent po njih ne bo enakomerno razporedil. Tako obstaja možnost, da se detergent ne bo dobro izpral in oblačila bodo lisasta. Potrebno bo ponovno pranje.

 

Uporaba kisa
Običajnemu detergentu v pralnem stroju dodaj 2,5 dl kisa, ki bo preprečil bledenje barv ter deloval kot naravni mehčalec. Tako lahko prihraniš, saj ti ni potrebno kupiti posebnega detergenta za ohranjanje barv. Po pranju oblačila ne bodo imela vonja po kisu in bodo na otip mehka. Prav tako pa kis uniči bakterije.

 

Uporaba popra
Žličko črnega mletega popra dodaj v boben k oblačilom, saj naj bi le-ta ohranjal barve, na oblačilih pa po pranju ne ostane.

 

Avtorica: Lidija R.

Napišite komentar